Feed Item

Har du någonsin hört talas om polyamorösa relationer eller polyamori? Skulle du någonsin ge ett sådant förhållande ett försök, eller är du följare av tron att människor bara borde vara i monogami relationer?
Jax Teller, författaren till den berömda kolumnen best Love, säger att det inte finns någon "rätt" typ av kärlek och relation. Människor bör se inuti sig själva och bestämma vilken typ av relation som är rätt för dem. Vissa människor antar att icke-monogami praktiseras endast av dåliga människor. På grund av denna stereotyp utövar de bara monogami och misslyckas med det. Men förutom missuppfattningarna om polyamorösa relationer finns det också några saker vi får fel om kärlek och relationer i allmänhet.

Det finns för-och nackdelar med alla typer av relationer. Så, vad exakt är polyamorösa relationer? Och hur kan du veta om polyamori är rätt för dig?

snygga tjejer

Vad är Polyamori?

Polyamori är praxis att engagera sig i flera intima relationer med samtycke från alla berörda personer.

Många människor jämför polyamori för att fuska eller kanske swinga med bodycontact? Men i verkligheten är det helt annorlunda än de två.

Fusk innebär att bryta reglerna. Om din partner inte håller med att inkludera andra personer i ditt förhållande, så är du otrogen. I ett polyamoröst förhållande vet alla om och accepterar andra människors engagemang i relationen. Och även om det kanske inte verkar så finns det faktiskt regler i ett polyamoröst förhållande också.

Å andra sidan är svängningens fokus huvudsakligen på att ha ett samlag med andra människor. I polyamorösa relationer är fokus på att utveckla obligationer till och bygga ett romantiskt förhållande med mer än en person samtidigt.

Att vara medveten om polyamori som något som inte är negativt är faktiskt ett bra sätt att omdefiniera din uppfattning om ett förhållande. Det borde få dig att förstå att relationer inte kommer i "en storlek passar alla".

Vad är ett polyamoröst förhållande?

Baserat på definitionen ovan är ett polyamoröst förhållande ett romantiskt och intimt förhållande med mer än en person. För att ett sådant förhållande ska fungera måste alla som är involverade i relationen komma med på att inkludera de andra personerna i relationen.

Vad är en öppen relation?

Vissa människor tror att öppna och polyamorösa relationer är en och samma sak eftersom båda är icke-monogami relationer. Men det finns en huvudskillnad mellan dessa två typer av relationer tex sexdating


Ett öppet förhållande är ett förhållande mellan två personer som håller med om att ha sexuella men inte romantiska relationer med andra människor. Varje par definierar sina regler om "öppenhet" i deras förhållande. Svenska kvinnor är i ett öppna förhållande med sin partner och han säger att nyckeln till att ha ett framgångsrikt öppet förhållande ligger i kommunikation.

Det finns flera olika stilar av öppna relationer:

 • Multi-partner relationer - inkluderar tre eller flera partners och ett sexuellt förhållande uppstår inte mellan alla berörda personer
 • Hybridrelationer - inkludera en monogami och en icke-monogami partner.
 • Swinging - singlar eller partners i ett engagerat förhållande engagera sig i sexuella aktiviteter med andra människor som fritidsaktivitet.

  Därför bör polyamorösa relationer och öppna relationer inte jämställas. Den vanliga missuppfattningen är att ett polyamoröst förhållande, precis som ett öppet förhållande, innehåller ett par som har kul på sidan. Men polyamori betyder att älska mer än en person. En person i ett polyamoröst förhållande är engagerad i mer än en partner utan någon hierarki. Å andra sidan finns en hierarki och ett kärnpar i hjärtat av varje öppet förhållande.

Svenska kvinnor

Typer av polyamorösa relationer

Det finns flera olika kombinationer som kan uppstå i polyamorösa relationer. De kan vara allt från enkla som omfattar bara tre personer, eller komplexa som inkluderar gruppförlovning med sekundära partners utanför äktenskapet.

Du måste bestämma vilken typ av relation du vill ha och dela det med dina partner. Om dina partners letar efter ett långsiktigt förhållande och du vill ha något vardagligt kan konflikter uppstå. I ett polyamoröst förhållande borde alla vara på samma sida och samtycka till att ha en annan partner.

Här är de olika typerna av polyamorösa relationer:

 • "V" -typ - en person är centrum för relationen. Två personer har ett romantiskt förhållande med den centrala personen, men de har inte ett romantiskt förhållande med varandra
 • Triad - innehåller tre personer i ett engagerat förhållande med varandra.
 • Quad - inkluderar fyra personer är i ett romantiskt förhållande tillsammans. Inte alla partner måste vara inblandade i varandra. Till exempel kan Jonas och Jessika dejta Benny och Pernilla. Jessica och Pernilla är bisexuella och inblandade med varandra, medan Jonas och Benny inte är. Men alla fyra kan delta i ett samlag.
 • Full Quad - innehåller fyra bisexuella personer som är i ett romantiskt förhållande och daterar alla inom gruppen.
 • Grupp äktenskap - alla polyamorösa kombinationer som inkluderar partners överens om ett livsengagemang för varandra. Alla partner anses vara primärgrupper.
 • Polycule - ett mycket komplext polyamoröst förhållande som innefattar primarie och sekundär. Människor i denna typ av relation behöver inte kopplas till alla andra som är involverade i relationen. Denna typ av relation kan innefatta ett gruppförlovning mellan personer som har sekundära partners i ett annat polyamoröst förhållande. Till exempel är Pernilla i ett engagerat förhållande med Jonas och Jessika. John och Jessika är gifta, men Jessika har en annan pojkvän på sidan som heter Benny. En sådan polyamorös relation kan vara så stor som partnerna vill att den ska vara. Oftast har dom gruppsex tillsammans.

Fördelar med polyamorösa relationer

Efter att vi har besvarat två viktiga frågor - vad är ett polyamoröst förhållande och vad är ett öppet förhållande - det är dags att utforska fördelar och nackdelar med polyamori. Precis som ett monogamt förhållande har dess fördelar och nackdelar, det gör också ett polyamoröst förhållande. Här är några av fördelarna med polyamori.

1. Möjlighet att ha flera partners

När du är i ett polyamoröst förhållande kan du älska så många människor som du vill. Du kommer aldrig att behöva oroa dig för att bryta någons hjärta bara för att du vill vara i ett förhållande med mer än en person. Dessutom kommer att ha flera partners att belöna dig med många nya upplevelser.

2. Ingen otrogenhet

Om du är i en polyamorös relation kan du vara intim med mer än en person och inte känna dig skyldig i det. Dock behöver du fortfarande diskutera gränser med alla inblandade partners. Även om du är i ett polyamoröst förhållande betyder det inte att du kan sova med vem du vill ha.

gruppsex

3. Större supportnätverk

Det finns inget bättre än att stödjas av den person du är kär i. Nu kan du föreställa dig hur fantastiskt det här stödet kommer att vara om det kommer från mer än en partner. Att vara i polyamorösa relationer skapar ett starkare stödnätverk, både fysiskt och emotionellt. Till exempel kan din partner ge emotionellt stöd för dina problem på jobbet, eller fysiskt stöd när du får influensa.

Den viktigaste polyamori teorin är att ju mer du är älskad, desto mer kommer du att kunna acceptera kärlek. Detta kommer i sin tur också att göra dig till ett bättre stödsystem för andra människor.

 

4. Mer äventyr

Om du är intim med mer än en person så är du mycket sannolikt att uppleva en mängd olika äventyr. Av äventyr betyder vi inte nödvändigtvis sexuella äventyr (även om de är mycket viktiga också), men också livsupplevelser. Du kommer att vara nära fler än en person och varje person kommer troligen att ha olika intressen och drag.

Bodycontact

Nackdelar med polyamorösa relationer

Tyvärr finns det också en del nackdelar att ha ett polyamoröst förhållande. Här är de vanligaste nackdelarna med polyamorösa relationer.

1. Polyamorösa relationer är inte alltid socialt accepterade

Monogami är den mest utbredda relationstypen. Vissa människor tror att du bara ska vara intim med en person i taget. Dina vänner och familj kanske inte accepterar ditt beslut att vara involverade med mer än en person samtidigt. Att vara i ett polyamoröst förhållande är oacceptabelt i vissa samhällen och religioner, och det kan vara ganska utmanande att motstå domen av människor runt dig.

 singeldating

2. Svartsjuka

Polyamori betyder inte att det inte kommer någon avundsjuka. Om du är i ett "V" -typs förhållande och en av dina partners är monogamisk, finns det en stor chans att de också kommer att bli svartsjuka. Du bör alltid ha djupa samtal med alla dina partners och försöka hitta sätt att hantera avundsjuka. Även kan svartsjuka uppstå om alla människor i relationen är polygamiska. Det betyder inte att du är "dålig vid polyamorös". Det betyder helt enkelt att du är mänsklig.

3. Kunna balansera flera partners

Polyamori skapar ett större supportnätverk, men det betyder också att du kommer att möta att hantera flera människors liv samtidigt. Dessutom balanserar en av de hårdaste utmaningarna för polyamorösa relationer scheman och behov hos olika partner. En partner kan behöva mer uppmärksamhet än den andra och du måste hitta en lösning där ingen blir skadad. Om du märker att en av dina partner är olycklig, prova en av de här tipsen som kommer att stimulera dina kärleksrelationer.

Vad är din ställning på polyamori? Skulle du någonsin klara av att leva i ett polyamoröst förhållande? Dela dina tankar och känslor!

 

follow us in feedly

holy-cow.se